Przedszkole 139 na Mokotowie
1. Zboża zawierające gluten;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe);
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne;
8. Orzechy;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki;
13. Łubin;
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.
Od października 2021 r. został wprowadzony piąty posiłek dla dzieci przebywających długo w przedszkolu do godziny 17.00. Jedzenie jest podawane po godzinie 16.00. Dzieci mają do wyboru kanapki z pieczywem mieszanym z masłem, wędliną, serem, dżemem.
Zasady żywienia dzieci w przedszkolu
Zasady żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
Dyrektor Przedszkola nr 139
informuje , że Przedszkole odżywia dzieci zdrowo, zgodnie z normami i ostatnim rozporządzeniem dotyczącym zasad zdrowego żywienia, o czym Dyrektor Przedszkola informuje Rodziców na zebraniu zbiorowym. Placówka podaje dzieciom wodę mineralną do picia na żądanie, zapewniając w ten sposób dzieciom stały dostęp do wody pitnej na terenie Przedszkola.
Ponadto w celu kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci pozostających pod opieką placówki nauczycielki przedszkola biorą aktywny udział w konkursach i akcjach, przedszkole było jednym z organizatorów „IV Mokotowskiego Forum Wychowania Przedszkolnego” pt.: „Jedzmy zdrowo i kolorowo” w czerwcu 2015 roku, na którym były omawiane rożne aspekty żywienia w przedszkolach. Od tego momentu uczestniczymy w warsztatach „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.
Zobacz co jeszcze u nas znajdziesz